Provincie schenkt geld aan Boezemmolen nr 6

Gepubliceerd: 13 januari 2015 |

Goed nieuws, want de provincie heeft 188.000 euro beschikbaar gesteld voor de restauratie van onze molen! Dit geld gaan we gebruiken om het rijksmonument verder op te knappen en de molen maalvaardig te maken. Bezoekers kunnen de polderbemalingsgeschiedenis straks met eigen oren en ogen beleven.

Onze stoere boezemmolen langs De Vlist. Foto: Jan van Dijk

Eerste stap richting volledig herstel

“We zijn heel blij met de subsidie, maar daarmee zijn we er nog niet”, benadrukt Warner Reinink, regiohoofd Veenweiden bij het Zuid-Hollands Landschap. “Om het gaande werk en de watergangen te herstellen is nog eens eenzelfde bedrag nodig. Dat geld hopen we bij elkaar te krijgen via sponsoren, fondsen en donateurs”. Voor de renovatie is een lange adem nodig, omdat de molen ontmanteld is geweest en het om maatwerk gaat.

Belevenis voor jong en oud

Niet alleen het maalmechanisme komt uitvoerig aan bod bij de restauratie; ook de oude molenaarswoning wordt in ere hersteld met een bedstee en een inpandige kast. Voor dit karwei gaan vrijwilligers aan de slag om de kosten te drukken.

De eerste verdieping wordt getransformeerd in een ontvangstruimte, waar groepen en schoolklassen uitleg kunnen krijgen en van historische beelden kunnen genieten.

Deel dit artikel met vrienden, familie en kennissen