Fotoverslag restauratie waterloop

Gepubliceerd: 05 april 2016 | Tags:

Afgelopen periode is er hard gewerkt aan de restauratie van de waterloop van de Boezemmolen No. 6. De in steen uitgevoerde waterloop onder de molen is 100 jaar verborgen geweest en is helemaal uitgegraven en vervolgens zorgvuldig gerestaureerd.

Een flink deel van de laatste fase van de restauratie is inmiddels klaar. Hieronder een paar foto’s van de belangrijkste mijlpalen.

 

Waterloop 1

Eerst moest alle verzamelde bagger eruit.

 

Waterloop 2

Hier stond vroeger water tot aan de bovenzijde van de zwarte rand. De houten vloer is nog deels intact, maar wordt toch vernieuwd.

 

Waterloop 3

De wanden worden steentje voor steentje gerepareerd.

 

Waterloop 4

Aan de Vlistzijde heeft de afgelopen 100 jaar een betonnen muur de toegang tot de waterloop afgesloten en aan het zicht onttrokken. Het weer opnieuw opmetselen van de toegangsboog is een waar kunststukje geworden.

 

Waterloop 5

De nieuwe vloer.

 

Waterloop 6

Er is een open verbinding naar de binnenkant van de molen, dus er komt een schot om de tocht tegen te gaan.

 

Waterloop 7

Het resultaat aan de zijde van de Vlist. Het houten hek onder de boog dient om te voorkomen dat waterplanten en drijvend hout in het scheprad komen. Dat zou grote schade kunnen veroorzaken.

 

Waterloop 8

Daarna komt de andere kant, de zijde van de Hooge Boezem, aan de beurt. De afsluitende betonnen plaat tussen de gemetselde muren is aangebracht bij het buitengebruik stellen van de molen en wordt straks gesloopt. De ronde buizen onder de groene deur zijn onderdeel van de nieuwe fundering.

 

Waterloop 9

Ook hier veel werk voor de metselaar.

 

Waterloop 10

Om de vloer te vervangen moet alles diep worden ontgraven.

 

Waterloop 11

De zogenaamde wachtdeur moet straks voorkomen dat het water weer terug de Vlist in stroomt.

 

Waterloop 12

Bijna klaar, de molenbelt is weer aangevuld met klei en er ligt een loopdek over de waterloop. Er komt alleen nog een afsluitend hek aan het eind van het loopdek.

 

Waterloop 13

En dan het eindresultaat! Na 100 jaar staat er weer water aan deze zijde van de molen!

Deel dit artikel met vrienden, familie en kennissen

Laat hier uw reactie achter